Turmad - Polarheltens Brændstof!
Planlægningen i forbindelse med turmad, sommer som vinter, er afgørende for en succesfuld tur, men kan ofte være en udfordring. Både praktisk og økonomisk. Basiskriteriet er nærende og velsmagende mad der vejer mindst muligt. Her på siden vil vi forsøge at give indsigt i hvilken slags mad vi selv har med på tur og hvordan det forberedes hjemmefra samt tilberedes på fjeldet. Nederst på denne side findes et eksempel på dagligt energiindtag på vinterfjeld.
Morgenmad
Til morgenmad er det nemt, lækkert og effektivt at spise müesli. Det er en god ide at pakke portionerne hjemmefra i fryseposer med mælkepulver samt andre tilsætninger som nødder, rosiner, chokolade, olie osv. Det gør det meget lettere blot at trække en pose frem om morgenen og hælde vand i. Husk også kaffe!
Har man ligget i posen og spist sin müesli som noget af det første på dagen, er man gerne sulten igen når teltet er slået ned og skiene er spændt på. Her har vi haft god erfaring med at starte dagens etape med en snack - en müslibar eller lignende.
Har man ligget i posen og spist sin müesli som noget af det første på dagen, er man gerne sulten igen når teltet er slået ned og skiene er spændt på. Her har vi haft god erfaring med at starte dagens etape med en snack - en müslibar eller lignende.
Frokost
Især på vinterture er det hensigtsmæssigt at spise frysetørrede retter til frokost. Således får man et varmt og nærende måltid midt på dagen. Det varme vand kommer fra en termokande, man har kogt op om morgenen, så man ikke under frokostpausen skal opstille brænderen. Det sparer tid hvor man ellers skal sidde stille i kulden. Oven i købet har man varmt vand på termokanden til en kop kaffe i løbet af dagen, når det er aller mest surt.
Vores erfaring er at de enkeltportioner af frysetørrede retter man kan købe i butikkerne er lige i underkanten hvad angår portionsstørrelse. Det kan derfor være en god ide at spæde dem lidt op med ekstra kulhydrater. Man kan købe frysetørrede ris og pastahorn der ikke skal koges op, men blot opblødes. Alternativt fungerer couscous mindst ligeså godt!
Vores erfaring er at de enkeltportioner af frysetørrede retter man kan købe i butikkerne er lige i underkanten hvad angår portionsstørrelse. Det kan derfor være en god ide at spæde dem lidt op med ekstra kulhydrater. Man kan købe frysetørrede ris og pastahorn der ikke skal koges op, men blot opblødes. Alternativt fungerer couscous mindst ligeså godt!
Aftensmad
Om aftenen er der tid i teltet og det giver mulighed for lidt større kulinariske udfoldelser. Vi har rigtig gode erfaringer med retter baseret på hjemmetørret kød og grønsager - vi har lagt en række af vores opskrifter her på hjemmesiden sammen med en beskrivelse af hvordan vi selv tørrer ingredienserne. At medbringe sine egne hjemmetørrede retter giver en god variation fra dag til dag samt oplevelsen af at få "rigtig mad". Frysetørrede retter er fine til frokost, men hjemmetørrede retter er klart at foretrække til aften (hvis man spørger os). Det skal også siges at frysetørrede retter er forholdsvis dyre og lidt anæmiske...
Snacks
Når man arbejder hårdt, kan der være lang tid imellem hovedmåltiderne. Vi indtager derfor en fornuftig mængde snacks i løbet af dagen. Disse udgøres af müslibarer, chokoladebarer, ølpølser, figenstænger, nødder, tørret frugt osv. Bare husk at kulden gør dem hårde som sten, så det kan være hensigtsmæssigt at lægge sin næste snack i inderlommen i god tid inden man planlægger at sætte tænderne i den. Mængden/antallet er afhængig af turens karakter og må afpasses så man når et dagligt energibudget. Vi giver i øvrigt her på hjemmesiden også vores bud på hvordan man kan fremstille sine egne müslibarer.
Beregningseksempel - Energiindtag
Herunder finder du et beregningseksempel for én mands energiindtag under vores krydsning af Svalbard.