FROSTBIDT
  • Blog
  • Turberetninger
    • Sylarna, MAR '19
    • Svalbard På Langs, 2016
    • Jotunheim (Randoneé), APR '15
    • Hardangervidda, feb. '15
    • Jostedalsbreen (Gletcherkursus), aug. '14
    • Børgefjell, jan. '14
    • Jotunheim, feb. '13
    • Hardangervidda, feb. '12
    • Rondane, feb. '11
    • Hedmarksvidda, Vinteren '10
  • FROST-Guiden
    • Grej Tips
    • Lejrrutiner
    • Pakkelister
    • Kogebogen >
      • Tørring af Madvarer
      • Tips til Fjeldkøkkenet
      • Opskrifter: Aftensmad >
        • Boller i Karry
        • Fyningsgryde
        • Gustavs Chili Con Carne
        • Indisk Couscous Gryde
        • Lamme Gullash
        • Mørbradgryden
        • Nem Chili Con Carne
        • Pasta Bolognese
        • Pølseret
        • Risotto
        • Svinet Frikassé
        • Thai Grøn Karry
        • Thai Lime Gryde
      • Opskrifter: Snacks >
        • Müslibarer
  • Teamet
    • Kontakt os

Tips til Fjeldkøkkenet


Tilberedning i Pot-Cozy
Vi har overordentlig gode erfaringer med at medbringe en såkaldt Pot-cozy til vores gryder og bruge denne i madlavningen. Pot-cozy'en er en slags tehætte som gryden kan sættes ned i, så maden tilberedes efter god gammeldags "hø-kasse"-metode (som f.eks. risengrød). Maden koges op og gryden sættes i den isolerende beholder og står og trækker, fremfor at man koger løs på den. Denne metode nedsætter brændstofforbruget dramatisk! Det er desuden muligt at tilberede ris uden at brænde dem på ved hjælp af denne metode. Det kan ellers være lidt af en udfordring i det tyndbundede friluftskogegrej. Man kan selvfølgelig også vælge at placere gryden i en damptæt, varmebestandig pose og placere denne i sin sovepose. Vi har dog ikke nerverne til at forsøge os med dette, og foretrækker pot-cozy'ens relativt beskedne vægt fremfor at spille hasard med damp og værre endnu, mad, i soveposen.

Man kan starte med at lave sine egne pot-cozys selv af et gammelt liggeunderlag og noget sølvpapir. Det er også muligt at købe dem færdiglavet ud af f.eks. Reflectix.

Husk forresten altid at opvarme en hjemmetørret ret til kogepunktet inden den stilles i pot-cozy'en - hvis man vil gerne være sikker på at alle eventuelle bakterier er slået ihjel...

Picture
Picture
Herover et par af vores hjemmelavede pot-cozys. Øverste en lavet af et eksotisk varmereflekterende materiale og nederst en ud af liggeunderlag.

Freezer Bag Cooking
Hvis man tænker over det hjemmefra, er det muligt at sammensætte hjemmetørrede retter, som kan rehydreres kun med kogende vand a la frysetørrede retter. Der er et koncept der omtales som Freezer Bag Cooking, hvor den tørrede ret tilberedes med kogende vand i en plasticpose og trækker, hvorved man slipper for at skulle rense en gryde. Sørg for at bruge plasticposer, der kan tåle temperaturen og ikke frigiver for mange ubehageligheder (f.eks. PP eller HDPE).


Billede
Popcorn (i en gryde) er en nem og lækker telt-snack, som (til afveksling) knaser lidt og ikke skal spises med ske...!
Nemme løsninger
  • Man kan ofte få tørrede svampe i de mere velassorterede supermarkeder. Disse er supergode til at give maden lidt ekstra smag.
  • Knorr's eller andre lignende færdigretter er fine som basis sammen med hjemmetørret kød. Suppler evt. også med hjemmetørrede grøntsager
  • Færdige krydderiblandinger såsom Fajita-mix, gullasch-mix m.fl. kan bruges som smagsgiver. Lidt på samme måde som ovenfor.
  • Færdig tomatsauce f.eks. Dolmio kan tørres og bruges til tomatretter. Det tager dog temmelig lang tid at tørre våde saucer ud. Det er nok bedre at finde en færdigret der indeholder saucen på pulverform.
  • Flere supermarkeder har triple-koncentreret tomatpuré i tuber (almindelig tomatpuré er dobbeltkoncentrat). Praktisk til tørring, eller simpelthen bare at tage med som tuben er.
  • Vi benytter os ofte af supermarkedernes frosne grøntsagsblandinger når der skal tørres grøntsager. De har højt vitaminindhold, er allerede udskårne og kan fås i forskellige blandinger. Eneste ulempe er når alle har brugt wok-mix til samtlige retter... Så minder retterne altså meget om hinanden, trods forskellige krydderier!

Andre tips
  • Nudler kan også tilberedes stort set uden kogning, men bliver dog bedre af kortvarigt at blive kogt op.
  • Pulverkartoffelmos er nemt at have med at gøre, men det er vores erfaring at det ofte ikke mætter voldsomt længe. Sørg derfor gerne for at bruge det sammen med retter hvor der er godt med grøntsager med tekstur i.

- Medmindre andet er angivet, tilhører alt materiale her på siden Team FROSTBIDT og må ikke anvendes i anden sammenhæng uden dennes skriftlige tilladelse - 
  • Blog
  • Turberetninger
    • Sylarna, MAR '19
    • Svalbard På Langs, 2016
    • Jotunheim (Randoneé), APR '15
    • Hardangervidda, feb. '15
    • Jostedalsbreen (Gletcherkursus), aug. '14
    • Børgefjell, jan. '14
    • Jotunheim, feb. '13
    • Hardangervidda, feb. '12
    • Rondane, feb. '11
    • Hedmarksvidda, Vinteren '10
  • FROST-Guiden
    • Grej Tips
    • Lejrrutiner
    • Pakkelister
    • Kogebogen >
      • Tørring af Madvarer
      • Tips til Fjeldkøkkenet
      • Opskrifter: Aftensmad >
        • Boller i Karry
        • Fyningsgryde
        • Gustavs Chili Con Carne
        • Indisk Couscous Gryde
        • Lamme Gullash
        • Mørbradgryden
        • Nem Chili Con Carne
        • Pasta Bolognese
        • Pølseret
        • Risotto
        • Svinet Frikassé
        • Thai Grøn Karry
        • Thai Lime Gryde
      • Opskrifter: Snacks >
        • Müslibarer
  • Teamet
    • Kontakt os